Германия се готви за нов локдаун

Днес прагът от 100 заразени на 100 000 души беше надхвърлен

Германските власти готвят ново затягане на ограничителните мерки, за да противодействат на третата вълна на коронавируса, с риск да удължат още застоя в икономиката и да подхранят недоволството в страната, предаде Франс прес.

Канцлерката Ангела Меркел и ръководителите на германските провинции имат утре нова среща за актуализиране на стратегията за борба с пандемията. Според плана, изготвен преди седмици, тя трябваше да бъде посветена на ново смекчаване на частичния локдаун, но дневният ред се промени изцяло поради разпространението на британския вариант на вируса.

В подготвителен документ за срещата, съставен от няколко провинции и стигнал до АФП, се иска всички рестрикции в страната, които трябваше да са в сила до края на март, да продължат да действат и през април. Конкретната дата се очаква да бъде определена утре.

В документа се говори за „експоненциална динамика“ на инфекциите.

Меркел вече се произнесе в тази посока още в петък: „За съжаление ще трябва да използваме аварийната спирачка“, предупреди тя.

Днес символичният праг от 100 заразени на 100 000 души беше надхвърлен (103,9), което изисква задействане на тази „аварийна спирачка“, тоест налагане на нови ограничения на локално равнище или отменяне на обявеното неотдавна смекчаване на някои мерки.

За три седмици ситуацията в Германия се промени коренно. Страната, която бе хвалена като „добрия ученик“ на Европа в управлението на пандемията, сега е заплашена от трета вълна.

Планираното за 4 април отваряне на заведенията на открито или на културните и спортни обекти сега изглежда доста далечна перспектива.

Източник: ДирБГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *