Двама мъже са задържани за трафик на имигранти

Районна прокуратура – Кърджали привлече двамата като обвиняеми за подпомагане на граждани на Ирак и Афганистан да преминат незаконно през страната.

На 25 март около 4.00 часа близо до село Падало служители на Гранично полицейско управление – Крумовград спрели за проверка два леки автомобила, управлявани от двама мъже – на 28 и 21 години.

В хода на предприетата проверка е установено, че в колите пътували 13 чужденци – мъже, на възраст от 18 до 31 г., без документи за самоличност.

Установено е, че 12 от тях са граждани на Ирак и един – на Афганистан. Част от чужденците пътували в багажниците на автомобилите.

Двамата водачи са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР, а чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Установено е, че имигрантите са преминали в страната ни през зелената граница с Гърция до близко населено място ги чакали двата автомобила.

Задачата на двамата шофьори била да ги откарат до населено място в област Стара Загора, а оттам чуждите граждани да стигнат до граница на изход от страната. Крайната им цел била държава в Западна Европа.

Под надзора на Районна прокуратура-Кърджали – Териториално отделение-Крумовград са извършени процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства и др.

Двамата българи са привлече като обвиняеми за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства и по отношение на повече от едно лице – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *