Имунизационният център в Стамболийски все още е затворен след фатален случай с ваксинирана жена

Ваксинацията в страната продължи, но не и в медицинския център на Стамболийски. Там все още не са доставени нови дози. Преди седмица ваксинирана в този център 57-годишна жена от съседното село Йоаким Груево почина. Вчера здравният министър Костадин Ангелов обяви, че според окончателните резултати от аутопсията, няма връзка между смъртта на жената и поставената й ваксина.

Хората в село Йоаким Груево настояват да научат повече детайли за причините за смъртта на своята съгражданка, за да вземат информирано решение дали да се ваксинират.

Специалистите са категорични, че хората могат да се доверят на Европейската агенция и да се ваксинират.

Становището е такова, че ваксината реално не е причинила смъртта на жената. Така или иначе ваксината е с доказана безопасност и доказана ефективност на базата на клиничните изпитвания, смята д-р Християна Бацелова, епидемиолог.

Съдебните медици, изготвили експертизата на починалата жена, отказаха да огласят детайли от доклада от аутопсията.

На разследващия полицай сме го предали, вече си е в следствена тайна, нямам право да коментирам нищо. Заведено е досъдебно производство в град Стамболийски и е под наблюдение на районен прокурор, заяви доц. Павел Тимонов, Съдебна медицина – Пловдив.

От прокуратурата не пожелаха да коментират.

В медицинския център в Стамбоийски, където е ваксинирана починалата жена, все още не са възстановени имунизациите. Очаква се това да се случи през новата седмица.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *