Марияна Николова: Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване

Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще даде важен тласък за съживяването на екосистемата на туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проведената днес кръгла маса на високо ниво на тема „Европейски дигитален зелен сертификат“.

Събитието е организирано от Елизабет Кьостингер, федерален министър по въпросите на селското стопанство, регионите и туризма на Австрия, съобщиха от Министерството на туризма.

Безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници, са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, допълни Марияна Николова.

Тя добави, че са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на международно ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение.

Марияна Николова отбеляза, че българското правителство подкрепя създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани, хора с негативен тест за COVID-19 и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите лица.

По думите ѝ това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност, предоставяйки свобода на движение и елиминирайки възможността за ограничение на несъществените пътувания.

Според Марияна Николова е от съществена важност да не се допусне дискриминация по отношение на пътуващите от трети страни, които също отговарят на условията на дигиталния зелен сертификат.

По време на срещата министър Николова припомни, че България беше от страните инициаторки за въвеждане на зелен сертификат и допълни, че трябва да се намери решение и за хората, които по редица причини – лични или медицински, не могат да се ваксинират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *