Неизвестното от Червен – най-големият средновековен град от Второто българско царство

Един от най-големите средновековни градове от Второто българско царство – Червен, все още крие неизвестни. Затова учените продължават проучването му.

Изглежда красиво и величествено. Но преди 9 – 10 века животът тук не е бил никак лек. Археолозите продължават да разкриват историята на Червен и неговите жители. Червен е една от малкото български крепости, които не са се предали на османските завоеватели. Но хората са платили висока цена за своето свободолюбие.

Когато градът трябва да расте върху ограниченото пространство на скалния каньон, всяко разрушение се разчиства, за да се построи нов дом. И за учените е трудно да сглобят времето и историята. Но опожаряването оставя ясна следа в скалата.

„И тези следи, които са по-розовеещи, червенеещи на места, са свързани с опожаряване“, обясни ръководителят на археологическите разкопки Светлана Великова.

Проблемът тук е, че градът е преживял няколко катаклизма и е трудно да се каже кога са белязали камъка.

„През 1388 година и походът на Али паша, и за разлика от други крепости, които се предават, и тук се влиза точно в тази западната част, към която сме ние, защото е най-лесната за проникване. Опожарява целия град, достигайки до най-източната част на платото. Съпротивлявали са се, да. Имало е битки, съпротива. След 1388 г., след този период имаме и други подобни опожарявания. Дори последното всъщност словашкият войвода Михай Витязул, Михай Храбри в края на 16 век също минава и се случва подобна картина за Червен“, разказа още Светлана Великова.

Червен е най-големият средновековен град от второто българско царство. Но, колкото и да е странно, от писмените извори имаме само името му.

В Бориловия синодник са вписани трима митрополити от Червен, в данъчния регистър Червен е вписан като град. Всичко останало – и битките, и земетресенията, които рушат Червен, са история, разчетена в пластовете руини.

Мястото опустява постепенно през 16 век, когато малкото му останали жители го напускат. Трудният живот в крепостта изгубил смисъл, основали село в подножието ѝ, до реката.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *