Пропорционално разпределение на ваксините в ЕС, след среща на европейските лидери

Европейските лидери потвърдиха пропорционалното разпределение на ваксините въз основа на населението. Това стана ясно на видеоконферентната среща на върха.

Българският премиер Бойко Борисов е изразил подкрепата си към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за твърдата ѝ позиция по отношение на спазването на договорите за доставки от страна на компаниите-производители.

В срещата на европейските лидери за първи от Вашингтон се включи и американският президент Джо Байдън.

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволството си от дискусиите за разпределението на ваксините. Миналата седмица България, Австрия и още няколко държави се оплакаха от начина, по който те се разпределят между държавите. Снощи лидерите потвърдиха, че ваксините се разпределят пропорционално въз основа на населението.

Посланиците на страните от ЕС ще трябва да се разберат за темпото на доставки и разпределението на спешните 10 милиона дози от „Байонтек-Пфайзер“, от които България заяви желание да се възползва.

„Днешната ключова дума е заедност, солидарност, така че доволен съм от всички дискусии, но мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, че всеки един от нас ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими“, каза премиерът.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза след срещата, че Европа иска справедлив дял от ваксините и по-строго ще следи за износа. От януари към 33 трети страни са изнесени 77 милиона дози.

„Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините. За да сме в състояние да обясним на нашите граждани, че ако компаниите изнасят ваксини за целия свят, това е така, защото те спазват своите ангажименти и това не поставя в риск доставките за Европейския съюз“, заяви председателят на Европейската комисия”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен предупреди, че и през второто тримесечие „Астра Зенека“ няма да достави обещаните количества ваксини за страните от ЕС. Въпреки това тя очаква целта от 70 процента ваксинирани европейци към края на лятото да бъде постигната с включването в процеса на имунизация на ваксината на “Джонсън и Джонсън”, която ще се поставя само в една доза.

Фон дер Лайен каза още, че засега ограниченията в несъществените пътувания трябва да остават. Лидерите потвърдиха подкрепата за въвеждането на зеления ваксинационен сертификат до лятото. Работата по него продължава в следващите седмици.

В срещата на лидерите от Вашингтон се включи американският президент Джо Байдън.

„За първи път от 11 години ние приветствахме президента на САЩ. Последният път това беше преди 11 години с Барак Обама. Президентът на САЩ имаше възможност да изрази своето виждане за бъдещото сътрудничество между ЕС и САЩ. Но това беше и възможност за нас да изразим нашия силен ангажимент към трансатлантическите връзки”, каза председателят на ЕС Шарл Мишел.

Евролидерите обсъдиха и положението в Източното Средиземноморие. Брюксел вижда признаци на затопляне на отношенията с Анкара и се надява на добро сътрудничество в бъдеще, най-вече по отношение на миграцията. Темата за Русия остана за следващата среща на върха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *