РЗИ: Обмисля се пълно затваряне на София

Предстои да се обсъди затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София област. Това каза пред журналисти Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директори на столични болници.

Тези предложения ще се обсъдят по-късно днес от столичния оперативен щаб. Пенчев уточни, че вероятно мерките ще влязат в сила от петък, тази седмица.

„Възможно е да се затворят напълно и театрите и кината, както и фитнес центровете. Не се предвижда създаване на контролно-пропускателни пунктове“, добави Пенчев.

„Около 75 на сто от болничните легла в София са заети“, посочи още Пенчев. По думите му в болница „Пирогов“ е увеличен броят на леглата с 20 за лечение на коронавирусна инфекция.

„В болница „Света Анна“ също ще бъде увеличен броят на леглата“, каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков.

По думите му половината от всичките легла в болницата са отделени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Близнаков уточни, че 30 на сто от капацитета на детското отделение са заети от деца, заразени с COVID-19, които не са в тежко състояние. Някои от децата са заедно с майките си, които също са заразени с вируса.

„Към всяка една столична болница ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между усложнени пациенти с COVID, такива с COVID и пациенти с други заболявания, добави д-р Данчо Пенчев. – В плана за прием се включват и частните болници.“

„Първоначално мерките ще бъдат въведени за 14 дни, но това няма да стане от днес за утре“, категоричен бе д-р Пенчев.

Той апелира към всички граждани и гости на София да спазват мерките, защото ситуацията е тревожна.

Източник: ДирБГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *