Тесла ще представи функциониращ хуманоиден робот през есента

Илон Мъск разкри, че Tesla ще има работещ прототип на хуманоидния робот Optimus след близо два месеца. Представянето му ще бъде по време на Tesla AI Day на 30 септември.

„Имаме много талантлив екип в Tesla, с който работя в тясно сътрудничество, за да имаме готов прототип на хуманоиден робот до края на септември. И мисля, че вървим към тази точка“, заяви Мъск на Икономическия форум в Катар.

„Към края на 2023 година, Optimus ще е готов за умерено серийно производство“, обеща преди няколко месеца предприемачът.

Роботът Optimus трябва да бъде приятелски настроен и да се ориентира в „свят, създаден за хората“, стана ясно още от думите на милиардера. Машината ще тежи 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация.

Голямата неизвестна в уравнението е свързана със захранването на Tesla Optimus.

Главната цел на робота ще е да върши „повтаряща се и скучна работа“, особено действия, които могат да доведат до наранявания от стрес.

Мъск дори смята да замени част от работниците във фабриките на Tesla с робота.

Тesla не е единственият автомобилен производител, който създава хуманоид. Роботът Asimo на Honda съществува от десетилетия и е изключително напреднал. Toyota и GM също имат свои собствени роботи.

Според най-богатия човек на планетата Tesla ще направи с изкуствения интелект това, което постигна с електромобилите.

Очаква се Tesla да разкрие още актуализации на своя суперкомпютър Dojo, който тренира невронни мрежи, и по-обща актуализация на системите за автономно управление.

„Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си“, заяви Мъск в края на миналата година.

ДирБГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *