Южна Корея планира мисия до Луната най-късно до 2030 година

Южна Корея планира да се нареди в списъка на държавите, кацнали на Луната. Това стана ясно от изявление на президента на страната Мун Дже-Ин.

В реч, изнесена на 25 март в космическия център „Наро“ в Гохенг, държавният глава даде някои подробности за проекта. По думите му, страната възнамерява да изстреля ракета, която да изпрати луноход до естествения спътник на Земята. Планирано е също така изпращането на летателен апарат до астероида Апофис. Той трябва да премине покрай нашата планета през 2029 година.

„До 2030 г. ще постигнем мечтата си за кацане на Луната, като използваме собствената си ракета носител“, заяви Мун Дже-Ин. „Технологичната мощ, опитът и увереността, които ще бъдат спечелени от изследването на Луната, ще осигурят солидна основа за космическо ни развитие“, посочи още той.

Президентът на Южна Корея също така се надява на партньорство с частната космическа индустрия, която да подпомогне целите на азиатската държава. Той специално посочи SpaceX на предприемача Илон Мъск като потенциален партньор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *