Астрономическата пролет започва с облачно и дъждовно време

Ден преди астрономическата пролет, температурите в страната са едва от 7 до 12 градуса. По-студено от обичайното за март ще бъде и в близките дни, когато ни очакват и значителни валежи, включително и сняг.

Още тази нощ облачността отново ще се увеличи. Ще бъде почти тихо, с минимални температури в повечето райони между минус 2° и 3°.

През деня ще започнат валежи от дъжд, първо в Югозападна България. До вечерта ще завали и в Централна България. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса.

Облачно време ще преобладава в планините, ще има и валежи от сняг. Ще духа слаб до умерен югоизточен, по високите и открити части – югозападен вятър.

Максималните температури в курортите утре ще бъдат минус 4° на Алеко, около минус 2° в Пампорово, както и в ски зона Шилигарника над Банско, минус 1° на Боровец.

Ветровито и със значителни валежи, предимно от сняг, ще бъде на Скандинавския полуостров. Ще продължат снеговалежите в Швейцария и Австрия. Проливни валежи от дъжд се очакват на Апенините, както и в западните части от Балканите.

Предупреждение за значителни количества и много силен вятър е обявено утре почти навсякъде в Италия, както и в Хърватия, Сърбия и Гърция, където валежите ще бъдат придружени и от гръмотевици. Причината обширен циклон, който ще определя времето в близките дни и у нас.

Значителни валежи ни очакват в неделя и понеделник. Още през нощта срещу неделя дъждът в Западна България ще премине в сняг, а през нощта срещу понеделник от североизток ще нахлува още по-студен въздух и сняг ще завали и в Севроизточна България, а в комбинация със силния вятър, ще има условия за виелици и навявания.

Във вторник и сряда ще остане облачно, но ще превалява по-слабо и не така повсеместно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *