ЕМА отхвърли лечението на COVID-19 с ивермектин, рекламиран от политици и лекари в България

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на COVID-19, тъй като научните данни не подкрепят използването му извън добре подготвени клинични проучвания.

Препоръката, публикувана на сайта на ЕМА, е за използването на медикамента в настоящия момент; нужни са още проучвания, за да се извлекат категорични заключения. Въпреки това произвежданият в България от „Биовет“ на Кирил Домусчиев ивермектин, за чиято ефективност се спори от месеци, е рекламиран неведнъж от политици (сред тях – кмет), лекари и представители на здравните власти като лекарство с ефект срещу COVID-19. Преди дни се включи и шефът на Столичната регионалната здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев, като обясни, че лекарството е помогнало на него и близките му.

В становище на ЕМА от вчера се посочва, че таблетките са одобрени лечение на някои паразитни инвазии от червеи, а във вид на препарат ивермектин е одобрен за кожни заболявания, разрешена е и ветеринарната му употреба за паразити по много животни.

Лекарствата, които съдържат ивермектин, обаче нито имат одобрение за COVID-19 в ЕС, нито ЕМА е получавала заявка за това.
Базираната в Амстердам агенция обяснява, че той може да блокира възпроизвеждането на причиняващия болестта коронавирус SARS-CoV-2, но при много по-високи концентрации от съдържаните в одобрените към момента лекарствени продукти. По-голямата доза ивермектин, необходима обаче за достатъчна концентрация на веществото в белите дробове, може да предизвика странични ефекти и дори „не може да се изключи“ токсичност, продължава ЕМА.

Резултатите от проучванията са разнопосочни и някои не показват полза, а според други в препарата има потенциал. Изпитванията, от които ЕМА ползва данни, са малки, с различни режими на дозиране са, както и на употреба на съпътстващи лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *