Най-големият кратер на Титан е възможна „люлка на живот“

Студената луна на Сатурн Титан отдавна интригува учени, търсещи живот в Слънчевата система. Повърхността й е покрита с органични въглеводороди и се смята, че под ледената повърхност се крие воден океан. Освен това Титан е единствената луна с атмосфера, която дори е малко по-гъста от Земната. Обекта е по-голям от Меркурий и под облаците му има изобилие от метанови реки, езера и морета.

Ново изследване твърди, че кратерите на Титан имат всички нужни съставки за възникването на живота.

Идеята е „много вълнуваща“, казва Леа Бонефой, планетарен учен и експерт по Титан от Парижкия университет.

„Ако имате много течна вода, създаваща временен топъл басейн на повърхността, тогава можете да имате условия, които да са благоприятни за живота“, казва тя.

„И ако имате органичен материал, който се движи от повърхността в океана, това прави океана малко по-обитаем“, допълва ученият.

Сблъсъците на комети и астероиди биха разтопили ледовете на луната, създавайки басейни с топла вода на повърхността и коридор към подземния океан. Това би позволило смесването на богатите органични съединения, които се намират на Титан.

Учените споделят, че океанът от течна вода се намира на дълбочина от 100 километра. Удар на достатъчно голям обект лесно би стопил и разбил този слой. Поради тази причина изследователите са на мнение, че най-големият кратер на Титан е много вероятна „люлка на живота“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *