Президентът атакува в КС прехвърлянето на бюрото по защита към главния прокурор

Служители на тази структура миналата година влязоха в президентството, за да търсят документи, свързани със секретаря на държавния глава Пламен Узунов

Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд (КС) серия от законови разпоредби, с които преди 7 години Бюрото по защита премина под ръководството на главния прокурор.

Преди това то беше към Министерството на правосъдието, но с изменения в Закона за съдебната власт и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство мина под контрола на обвинител №1.

„В отклонение от конституционния принцип за разделение на властите, при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор“, мотивира се държавният глава.

Той изтъква, че като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на обвинител №1, законодателят „възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица“.

„Главният прокурор не може едновременно да ръководи бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия„, подчертава президентът.

Миналата година именно служители на бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Това беше съпътствано от разрив в отношенията между двете институции, а след претърсванията в президентството започнаха гражданските протести, които Радев подкрепи с думите: „Мутри – вън!“, припомня „Лекс“.

В искането си Радев разказва как през 2014 г. бюрото беше прехвърлено към главния прокурор, но контролът върху него се упражняваше от Съвет по защита. С промени в закона от 2018 г. той почти изцяло беше прехвърлен на обвинител №1.

Считам, че с овластяването на главния прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита се надхвърлят конституционно регламентираните правомощия на прокуратурата (чл. 127 от КРБ) и в частност – на главния прокурор (чл. 126, ал. 2 от КРБ). Намирам това законодателно положение за рушащо установения в Конституцията принцип на разделение на властите (чл. 8 от КРБ), на принципа на правовата държава (чл. 4, ал. 1 от КРБ) и на принципа за независимост на съдебната власт (чл. 117, ал. 2 и 3 от КРБ)“, заявява още президентът.

Източник: ДирБГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *