Разхлабват мерките за някои бизнеси при определени условия

Разхлабват се част от мерките за бизнеса, но при определени условия. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка с разпространението на коронавируса в страната.

Заповедта с новите указания е подписана след разговор с министъра на здравеопазването, поясни Борисов. Проведени са били и консултации със заинтересованите страни – работодателски и браншови организации, с цел яснота прилагането на мерките.

Така самостоятелните обекти – магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп: вход от улицата или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки.
Магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност като обособят и ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна до клиентите, в размер до 300 квадратни метра. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъп на клиенти извън обособената площ.
Извън търговските обекти, на открити площи, при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила, ще може да се осъществява търговска дейност на открито.
„Отново искам да приканя всички хора към повече отговорност. Отправям апел към хората да спазват противоепидемичните мерки, защото здравето на хората може да гарантира и здрава икономика“, обърна се още министърът.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *