13-та победа за ГЕРБ с 25%, Слави измества БСП на трета позиция

ГЕРБ спечели парламентарните избори, но хитът на вота се оказа Слави Трифонов. „Има такъв народ“ на шоумена е на път да измести БСП като втора сила и държи ключа за властта. Другите 4 партии в новото 45-то Народно събрание са ДПС, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО.

Веднага след края на изборния ден в 20 часа социологическите агенции пуснаха прогнозни резултати от екзит полове. Галъп подреди партиите по следния начин:

ГЕРБ-СДС – 25.0%,

Има такъв народ – 17.1%,

БСП за България – 16.7%,

Демократична България – 10.5%,

ДПС – 10,2%, Изправи се!

Мутри вън! – 5.0%,

ВМРО – 4.7%

Според агенция Тренд БСП удържа второто място до момента, а седемте партии в парламента събират следната подкрепа:

ГЕРБ-СДС – 25.1%, БСП за България – 16.5%, Има такъв народ – 16.2%, ДПС 10,0%, Демократична България -9,4%, Изправи се! Мутри вън! – 4.8%,
ВМРО – 4.5%.

Бойко Борисов записа 13-ата победа, но почти няма шанс за следващо свое правителство. От седемте партии в новия парламент само ВМРО (около 5 на сто) е готова за съюз с ГЕРБ. Всички други се обявиха за категорична опозиция, начело с „Има такъв народ“. Формацията на Слави Трифонов надскочи прогнозите на социолозите и се превърна в първа опозиционна сила. БСП рискува да се смъкне до трето място, изоставайки с близо 10% от ГЕРБ. Обичайният балансьор ДПС засега събира около 10 на сто, преди да се уточнят гласовете от Турция. Почти същия резултат записа и Демократична България, която направи фурор в столицата и също надскочи прогнозите. „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова получи около 5 на сто.

Далеч зад борда на 4% бариера остана спряганата за втора патерица на ГЕРБ коалиция НФСБ-Воля, която събра около 2 на сто, почти колкото взетата под наем от хазартния бос Васил Божков партия „Българско лято“ и „Възраждане“ на националиста Костадин Костадинов.

Съставът на новия парламент дава малки шансове за съставянето на управляваща коалиция, заявиха повечето политолози и социолози в първите коментари след вота.

ГЕРБ и ВМРО са далеч от нужното мнозинство. Вариантът за правителство „Анти-ГЕРБ“ също е труден, защото никой от новите играчи в НС не иска да се коалира с БСП. Компромисен сценарий е кабинет с мандата на Слави Трифонов, в който участват „Изправи се. Мутри вън“ и „Демократична България“, а социалистите го подкрепят без да са част от властта. Най-реалистично обаче е да се стигне до предсрочни избори, които да съвпаднат с президентския вот наесен.

Прогнозите за отчайващо ниска избирателна активност днес не се оправдаха. Макар гласувалите да не стигнаха 54, 07% (3 682 151) от последните парламентарни избори през 2017 г., вотът събра над 45%.

Особено впечатляващи бяха огромните опашки от чакащи да гласуват българи в чужбина. За тях бяха разкрити 465 секции в 69 държави. Най-голям беше напливът в Лондон, Германия и Испания. Интересът зад граница към вота надмина всички очаквания, а повечето гласове там вероятно ще отидат за опозицията.

Гаф №1 на вота у нас се оказа проблемът с машините, което наложи във Велико Търново да се гласува само с хартиени бюлетини. Проблеми с техниката имаше и на други места.

От ЦИК обявиха, че от 9400 машини извън строя са се оказали само 400.

86 жалби и сигнали бяха подадени за нарушения на изборния процес. Общо 44 сигнала имаше и за предизборна агитация. По време на изборния ден се стигна до арести на членове на СИК в град Славяново, Плевенско, за купуване на гласове.

За опити да се броят пари сигнализираха в още няколко града. В Русе цената на глас е била 30 лв., Стара Загора – 50 лв. и Девня – 100 лв. на глас.

Близо 15 000 избиратели, поставени под карантина, нямаха възможност да да гласуват. В болниците, където имаше секции, обаче повечето пациенти пуснаха бюлетини.

MaricaBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *