Големи акули влизат в бизнеса с обществени поръчки в Пловдив

Местните фирми, които дълго време бяха абонирани за усвояването на публичните средства в строителството, вече са в яростна конкуренция с компании от цялата страна

Пловдив се готви да приеме рекорден бюджет, а това означава и съответното увеличение на инвестиционната програма. Тя ще нарасне още повече, щом администрацията най-после успее да убеди Общинския съвет, че важните проекти за града не могат да се реализират без нов общински заем. Ако милионите бъдат изтеглени, лъвският пай от тях ще е за изграждане на пътна и социална инфраструктура, което предвещава гореща битка за публичните средства в строителния бранш. И без заема обаче Общината отдавна е основен работодател на строителите фирми. Много от компаниите реализират над 80% от оборотите си от обществени поръчки, което ги прави изключително зависими от възложителя. Дълго време в Пловдив действаше ветрилото от фирми, гравитиращи около бившия кмет Иван Тотев. След смяната на караула на пл. „Стефан Стамболов“ 1 обаче има голямо раздвижване. Местните играчи, които дълго време бяха абонирани за усвояването на публичните средства в строителството в Пловдив, вече са в яростна конкуренция с фирми от цялата страна. За поръчки тук кандидатстват всички акули от бранша. Пловдив е изключително атрактивен като възможности за бизнес в строителството, защото освен Общината проекти с огромен бюджет тук възлагат и няколко държавни институции. Само през последните 2 години от Агенция „Пътна инфраструктура“ са организирали търгове за над 100 млн. лева. Същото се отнася и до Националната компания „Железопътна инфраструктура“. За 10 години в областта тя е реализирала няколко високобюджетни проекта, а сега ще инвестира 108 млн. лв. в модернизацията на ЖП възел Пловдив, част от която е и пробивът под Централна гара. В списъка на големите възложители влиза и ВиК-Пловдив. Освен регулярните поръчки за доставка на инертни материали, ремонти след аварии, извозване на утайки от пречиствателната станция и т.н. водният оператор вече започва изграждане на нови сондажи и водопровод за Брестовица с прогнозна стойност над 20 млн. лева, а вече е избрал и изпълнител на дългоочаквания проект за Южния обходен колектор с инвестиция за над 100 млн. лева.  

Всички тези средства ще се разпределят в строителния бранш, който предполага ожесточена  конкуренция. За съжаление, това невинаги е гаранция за по-добро качество. 

Във връзка със засиления интерес към обществените поръчки „Марица“ стартира своята нова рубрика, в която всяка седмица ще запознава читателите си с компаниите, които печелят търговете и харчат публичните средства. 

Най-постоянният донор на обществени поръчки към бизнеса в Пловдив безспорно е Общината. Само от началото на годината администрацията е  организирала конкурси ​на обща стойност над 54 млн. лева. Те са основно в две направления – за услуги (основно строителство) и за доставки (храни, еленергия, горива и т.н.). Сумата е разпределена между 68 отделни поръчки, като голяма част от тях все още не са финализирани. Други 37 млн. лева бяха разиграни в самия край на 2020 г. за строителството на стадионите на футболните клубове Ботев и Локомотив. 

Лъвският пай – по 3 договора

33 от всичките 47 милиона лева, разиграни от началото на годината от Община Пловдив, са по 3 договора. Най-големият ще е по новата поръчка по финансирания с европейски средства Воден цикъл. Тя е на стойност 16,8 млн. лева за подмяна на канализацията и ВиК мрежа по бул. „Дунав“ и „Брезовско шосе“. Кандидатите за изпълнители тук са пет дружества – всички добре познати. „Запрянови – 03“ ООД,  „Драгиев и Ко“ ООД, ПИМК ООД и „ИСА 2000“ ЕООД играят сами в търга, докато „Парсек груп“ е в консорциум с „Растер ЮГ“ ООД. 

Другата голяма поръчка в строителството е на стойност 6 млн. лева и е по проект “Обновяване на градската среда в община Пловдив – 2020-2023 г.“.

11,2 млн. лева от делегираните държавни бюджети ще отидат за приготвяне и доставяне на топъл обяд за най-нуждаещите се лица  на територията на община Пловдив по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2021-2027 година. 

За доставката на храни също има абонати, за които ще ви разкажем следващата седмица. 

Районните кметове възлагат, Общината плаща 

Все още не е ясно с какви средства ще разполагат шестимата районни кметове през 2021 г., защото бюджетът на Общината не е приет. От началото на годината в „Централен“, „Западен“, „Източен“ и „Северен“ не са обявени никакви обществени поръчки. В  „Южен“ са обявили един конкурс на стойност 94 хил. лева.  

В „Тракия“ обаче на ход са три обществени поръчки на обща стойност близо 4,8 млн. лева. 90% от цялата сума е по една поръчка – за извършване на СМР по ремонти на улици и тротоари. В средата на февруари обаче процедурата е прекратена заради установени нарушения по чл. 110, ал. 1, т. 5 от ЗОП. Според тях възложителят прекратява поръчката, когато при откриването и провеждането й има несъответствия, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата. В случая грешката е техническа и поръчката ще бъде обявена отново. 

Университетите строят ударно 

Сред най-големите възложители на обществени поръчки от началото на годината са две висши учебни заведения. Медицинският университет е обявил 5 търга на обща стойност близо 2,4 млн. лева. Всички поръчки са за доставки на необходими за учебния процес и дейност стоки – горива (308 хил. лева), лабораторни консумативи и реактиви (над 1,3 млн. лева), апаратура и оборудване (550 хил. лева).

Университетът по хранителни технологии пък ще похарчи 3,7 милиона лева за нова спортна база, като проектът ще се реализира на инженеринг. Кандидатите да го изпълнят са четирима. 

Сред тях  е „Парсек груп“ ЕООД, която от години работи като сателит на „Джи Пи Груп“. Компанията вече изпълнява обществена поръчка по договор с Община Пловдив за реконструкцията на ДГ „Перуника” на ул. „Марагидик”.  Договорът за близо 2,1 млн. лева е сключен с  ДЗЗД „Никополис Билд”,  в което „Парсек груп” е основен участник. Компанията е избрана за изпълнител на нов корпус за 5 групи и на ДГ „Зорница” в район „Южен” през миналата година за близо 3 млн. лева. За други обекти „Парсек груп“  си партнираше в ДЗЗД „Инфра Конструкт Груп“ с един от абонатите за обществени поръчки в Пловдив по времето на бившия кмет Иван Тотев – „Пътстройинженеринг“ АД. 

Оферта за спортната база на УХТ е подал и друг играч, който все по-често печели поръчки под тепетата – „Пирс – Д” ООД. Компанията строи спортна зала „Дунав” в район „Северен” на стойност 4,3 млн. лева. Фирмата е един  от участниците  в търга за строеж на многофункционална спортна зала с плувен басейн на СУ „Любен Каравелов” на ул. „Лютиче” 2 с прогнозна стойност от близо 2,5 млн. лева, както и за санирането на многофамилни жилища за 2,8 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *