Рязък скок на Ковид-19 инфекциите, болниците изнемогват

Коронавирусът се развихри и за две седмици буквално помете отново България, показва традиционният графичен анализ. Броят на заболелите на 100 000 население  строши границата от 300 души и вече гони 350. 

Преди седмица той беше около 250 души, но явно британската мутация и разхлабените (и неспазвани) мерки дават видими резултат.

Само Търговище продължава да бъде в жълтата зона, а три области в оранжевата. Всичко друго е в червено. Но с тези темпове реално до четвъртък и това ще се промени, като Видин, Кърджали и Разград ще са в червено, а Търговище в оранжево. Просто вече са на ръба!

Скокът на заболелите в Пловдив също е огромен – 270 на 100 000 население. Преди седмица той беше 206, а преди две – едва 152. 

Областта все пак е доста далеч от кошмарните Плевен (553), Кюстендил (538), Враца (500), Бургас (496), София град (484), Шумен (456).  Явно там ще са първите върнати мерки, особено в областите с по-слаба развита болнична помощ като Враца, Кюстендил и Шумен.

Неприятна е тенденцията, ако разгледате графиката. Кривата лети нагоре буквално като влакче в лунапарк, повтаряйки седмиците в края на октомври, довели до абсолютния пик от близо 700 заболели средно за България в края на ноември.

Слабо утешение е, че цифрите се дължат и на увеличаващия се брой тестове. В същото време обаче расте, макар и бавно, смъртността. Тя вече е прехвърлила границата от 10 починали на 100 000 население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *