Падат редица COVID ограничения при пътуване в чужбина

Падат редица ограничения за българи при пътуване в няколко държави.

При влизане в Германия българите вече няма да подлежат на задължителна карантина, стига да покажат документ, че са преболедували коронавирус, имунизирани са или пък имат отрицателен PCR тест. В Италия от утре също.

При съседите – задължителната карантина за влизащите в Румъния българи също отпада, при документ за ваксинация или отрицателен PCR тест.

Гърция вчера официално отвори част от границите си за туристи. Българите могат да използват два от граничните пунктове – „Кулата“ и „Капитан Петко войвода“.

В началото на летния сезон, днес трафикът към „Кулата“ беше слаб, въпреки това на пункта се образуваха опашки.

По около един час отнемаше на туристите преминаването през граничен пункт „Кулата-Промахон“ днес. На част от тях, въпреки че бяха подготвени с всички необходими документи, гръцките здравните власти правеха и бързи антигенни тестове.

„Налага ми се да пътувам доста често, всяка държава има различни изисквания, тези са нормални. Може би с антигенния тест допълнително се забавят нещата, но така те са сигурни, че няма да увеличават нивото на инфекция в държавата“, заяви Слави Несторов.

Да има още облекчения на мерките за влизане в Гърция и това да привлече повече туристи. Това са надеждите за новия летен сезон на Радослав Везирев. Мъжът има няколко каравани в района на Офринио, които отдава под наем.

„Отиваме да косим трева и да привеждаме имота в готовност за лятото. Предполагам, че тази година ще е по-добра от миналата, тъй като много неща се урегулираха с ваксините и горе-долу може да се каже, че пандемията върви към овладяване, така че предполагам, че тази година ще е по-силно присъствието на българите в Гърция“, коментира Радослав Везирев.

В момента за влизане от България в Гърция от туристите се изисква отрицателен резултат от PCR тест, сертификат за ваксинация или свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *