Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа

Американският президент Джо Байдън е на посещение в Европа за първи път от встъпването си в длъжност. В рамките на осемдневната си обиколка той ще участва в срещи на върха на Г-7, Европа и НАТО и ще разговаря лично с руския президент. Какви са акцентите от посещението коментира в „Светът и ние“ журналистът Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Първата среща на Байдън на британска земя беше с американски войници, на която той отправи няколко ясни послания.

Едното е, че САЩ се завръщат на международната сцена, което е препратка към четирите години, пропуснати според него от предшественика му Тръмп.

Другото ясно послание е, че демокрациите по света се обединяват, за да се справят с предизвикателствата.

Третото – че НАТО, като най-голям военен и политически съюз, трябва да се модернизира, трябва да се инвестира в инфраструктура, в киберпространство.

За Русия Джо Байдън каза: „Винаги съм бил ясен, че Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне в зловредни дейности. Ще се срещна с господин Путин, за да му кажа това, което искам за знае. Съединените щати се върнаха.“

Британският премиер Борис Джонсън възлага големи надежда на срещата си с Байдън. За него най-важното е, дали ще успеят заедно да постигнат в обозримо бъдеще двустранно споразумение за свободна търговия.

Веселин Паунов коментира, че това е големият проблем на Джонсън, тъй като американското правителство не е склонно да приеме прилагането на протокол за Северна Ирландия, който предвижда проверки на стоките по границата, т.е. по пристанищата. Твърди се в публикации в медии, че най-високопоставеният американски дипломат на Острова е заявил пред министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост, че де факто правителството провокира напрежение на остров Ирландия.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *