Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа

Американският президент Джо Байдън е на посещение в Европа за първи път от встъпването си в длъжност. В рамките на осемдневната си обиколка той ще участва в срещи на върха на Г-7, Европа и НАТО и ще разговаря лично с руския президент. Какви са акцентите от посещението коментира в „Светът и ние“ журналистът Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Първата среща на Байдън на британска земя беше с американски войници, на която той отправи няколко ясни послания.

Едното е, че САЩ се завръщат на международната сцена, което е препратка към четирите години, пропуснати според него от предшественика му Тръмп.

Другото ясно послание е, че демокрациите по света се обединяват, за да се справят с предизвикателствата.

Третото – че НАТО, като най-голям военен и политически съюз, трябва да се модернизира, трябва да се инвестира в инфраструктура, в киберпространство.

За Русия Джо Байдън каза: „Винаги съм бил ясен, че Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне в зловредни дейности. Ще се срещна с господин Путин, за да му кажа това, което искам за знае. Съединените щати се върнаха.“

Британският премиер Борис Джонсън възлага големи надежда на срещата си с Байдън. За него най-важното е, дали ще успеят заедно да постигнат в обозримо бъдеще двустранно споразумение за свободна търговия.

Веселин Паунов коментира, че това е големият проблем на Джонсън, тъй като американското правителство не е склонно да приеме прилагането на протокол за Северна Ирландия, който предвижда проверки на стоките по границата, т.е. по пристанищата. Твърди се в публикации в медии, че най-високопоставеният американски дипломат на Острова е заявил пред министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост, че де факто правителството провокира напрежение на остров Ирландия.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.