„Алфа рисърч“: ГЕРБ води убедително с 28.1%, БСП бавно но сигурно изостава

Очакванията са до урните да отидат между 2,6 и 2,8 млн. души – показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27-30 март сред 1007 жители. Заради пандемията обаче от агенцията не изключват и по-рязък спад в активността до 2,1 – 2,2 млн. души.

Всеки втори споделя притеснения от влошаването на епидемиологичната обстановка – показва проучването. От „Алфа Рисърч“ смятат, че притесненията от Ковид кризата може повлияят в последния момент и до урните да стигнат по-малко от 2,8 милиона души.

„10% от тези 2,8 милиона, които са решили да отидат до урните всъщност много силно се притесняват от това, други 36 на сто отчасти. Тоест възможно е в дните до изборите или в самия изборен ден да настъпи по-съществена динамика на спад в избирателната активност, която респективно би довела до по-съществено разместване между политическите партии“, обясни Геновева Петрова от агенция „Алфа Рисърч“.

Към момента на проучването разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 8 на сто. ГЕРБ приключва кампанията с подкрепа от 28.1% сред твърдо решилите да гласуват.

БСП запазва втората си позиция с 19.8%, но с плавен отлив на привърженици. С близки резултати са следващите две политически сили – „Има такъв народ“ с 12.7% и ДПС с 12.5%. Финалът за тях ще е силно зависим от активността на 4 април.

„Демократична България“ с 6.3% и „Изправи се! Мутри вън!“ 6.0% са с интензивен ръст в хода на кампанията. От националистическите формации с подкрепа около 4% ВМРО е най-близко до изборния праг.

Хартиената бюлетина се оказва предпочитана от 55%, машинно искат да гласуват 25 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *