Български завод ще произвежда милиони ваксини за Ковид-19

Премиерът от Разград: Готоови сме да произвеждаме милиони ваксини

Премиерът Бойко Борисов инспектира строеж на нова производствена база на „Антибиотик“ Разград, където ще се произвеждат ваксини. Проверката беше излъчена на страницата на Борисов във Фейсбук, а премиерът бе придружен от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Инвестицията в новата производствена мощност е клас „А“ на обща стойност 400 млн. лева и ще разкрие нови 350 работни места, съобщиха представители на компанията.

Борисов каза, че ще уведоми Европейската комисия за възможностите на българската компания да произвежда ваксини.

Имаме готовност за започване производството на милиони ваксини. Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Радвам се, че страната ни е напред в иновациите. Другите дори днес да започнат, ние сме напред с 16 месеца с този завод, каза премиерът.

В новата база ще се произвеждат стотици милиони ваксини, които ще спасят милиони животи, посочи Борисов.

„Дори след като всички показно се ваксинираха с „АстраЗенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини“, отбеляза той и разпореди да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцята, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *