Борисов се отказва да влезе в парламента като депутат, инспектира ремонта на пътя до Рилския манастир

Борисов се отказва от правото си да влезе в парламента като депутат, инспектира ремонта на пътя до Рилския манастир

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ не са победени, след като партията е спечелила 24 района от общо 31 на парламентарните изброи. Той призова опонентите си към повече толерантност на базата на техните резултати от вота. Междувременно стана ясно, че Борисов е подал заявление до ЦИК, че се отказва да влезе в парламента като депутат, въпреки че е избран в два района. Министър-председателят инспектира ремонта на пътя до Рилския манастир по отстраняване на свлачището и се срещна с игумена на Светата обител.

След като провери как протича ремонтът на свлачището край Рилския манастир и запали свещ в Светата обител, премиерът направи анализ и на изборните резултати от парламентарния вот.

Аз съм благодарен на Господ, защото от 31 многомандатни избирателни района, моята партия печели в 24, ДПС – в 3, Слави – в 1, БСП – в 1″, каза Борисов.

Той призова политическите си опоненти към толерантност на базата на резултатите от вота.

„Следващата партия след нас, разпространена в цялата страна, има 3 района взети, ние имаме 24. Считаме ли, че сме победени, слизаме и не трябва да сме доволни от това, което сме направили. Просто, както ние винаги проявяваме скромност и толерантност, нека и те да проявяват. С един район или с два района да имаш претенциите, че си взел 31. Ние с 24 си мълчим“, коментира министър-председателят.

Борисов обясни защо предпочита сам да управлява джипа си и припомни, че с него е развел европейските лидери в страната по време на срещите от формата Европейски съвет и ЕС-Турция във Варна.

„Понеже все ме иронизират, че сам си карам джипката, президента Ердоган, Жан Клод Юнкер – председателя на ЕК, Доналд Туск – председателя на ЕС, и аз си ги разведох из Варна да видят как е. Та беше в България, да видят разликите само. Имаше една игра – Намерете разликите. А те са много съществени“, каза още Борисов.

Той посочи, че кабинетът е отпуснал за издръжката на Рилския манастир 240 000 лв., след като през първите няколко месеца на годината бе ограничен достъпът заради укрепителни дейности по пътя към Светата обител.

„Да се извиня затова, че 3 месеца беше затворен пътят. Но вие сте хора, които разбирате и видяхте какви огромни скални маси са отгоре. Тя е урва. Като извинение вчера отпуснахме допълнителни пари. В църква никога не говоря за пари. Колкото пожелахте вие, толкова, за загубите от продажба на свещи, за да не си намалявате персонал. Вчера дойде писмото до мен, вчера сме го свършили“, каза Борисов.

Премиерът припомни, че неотдавна са отпуснати и 600 000 лв. за реконструкция и художествена реставрация на манастира, както и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води.

Избори 2021

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *