„Тренд“: Пет формации със сигурно участие в следващия парламент, две – с реални шансове

Устойчива електорална картина в началото на предизборната кампания. Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две – с реални шансове. Това сочат данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1004 души на възраст 18+.

45% от всички анкетирани лица декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

38% от гласуващите на парламентарните избори декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват.

В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

На респондентите е представен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация. Не се наблюдава сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на „Тренд“ от миналия месец.

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28.8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като „Има такъв народ“ (12.7%) и ДПС (12.1%) са на малка разлика помежду си. „Демократична България“ е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас.

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се ползват с 1.1% подкрепа.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *