В Европа и САЩ отменят хиляди полети заради липса на персонал

Хиляди полети бяха отменени през изминалия месец, а хаосът по летищата по света продължава, съобщават световни медии.

Повече от една трета от полетите от летище Ла Гуардия в Ню Йорк и над четвърт от тези от летище Нюарк бяха отменени заради лошите метеорологични условия, пише „Ню Йорк пост“.

Хаосът продължи и в петъчния ден, когато от Ла Гуардия бяха отменени още 67 полета и други 70 от Нюарк, съобщи Нова тв.

Според експерти не само метеорологичните условия са били причина за отмяната. Липса на персонал, най-вече на пилоти, е основният проблем в индустрията, пише още „Ню Йорк пост“.

С подобни проблеми се сблъскват и във Великобритания. Летище Гетуик в Лондон ще ограничи полетите се от месец юли, съобщиха от аерогарата в петък.

Второто най-голямо летище на Острова ограничава полетите си на 825 на ден през юли и на 850 на ден през август. За сравнение, обикновено от Гатуик излитат около 900 самолета на ден в пиковите дни на август.

Ограничението ще принуди редица авиокомпании да отменят полетите си. Lufthansa и EasJet вече обявиха, че ще направят това през лятото.

Подобно е положението и на летище Схипхол в Амстердам. В четвъртък летищните власти там също обявиха, че ще наложат лимит на броя на пътниците, които ще бъдат обслужени през лятото. Причината за това отново е липсата на достатъчно служители.

По-рано този месец британският транспортен министър Грант Шапс призова авиокомпаниите да спрат да продават билети за полети, които знаят, че не могат да изпълнят имено поради липсата на персонал.

Арена Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *