Tърговското споразумение между ЕС и Великобритания за периода след Брекзит влезе в сила днес

Историческото търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания за периода след Брекзит влезе в сила днес в навечерието на петата годишнина от вота за напускане на общността, предаде ДПА.

Сключеното през декември търговско споразумение се прилагаше от началото на тази година във временен режим, за да се даде време на Европейския парламент да го ратифицира.

Британският парламент даде зелена светлина още през декември. На 31 декември кралица Елизабет даде т.нар. кралска санкция на законопроекта за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзит, допълва БТА.

След като евродепутатите с голямо мнозинство гласуваха в подкрепа на сделката по-рано тази седмица, а Съветът на ЕС даде окончателно одобрение на 29 април, новите правила бяха публикувани в официалния вестник на ЕС.

Това беше последната крачка пред търговското споразумение, за да може да влезе в сила днес.

Договорът, който се състои от над 1000 страници, обхваща не само търговските отношения, но също правилата за конкуренция, договореностите за рибарството и бъдещите условия за сътрудничество в поддържането на реда и законността, в правосъдието, транспорта и енергетиката.

Неговата главна цел е да се избегнат митата, а търговията да продължи да се развива колкото се може по-свободно. Въпреки това обаче, проверките и формалностите още са необходими.

Сключването на споразумение за търговията и сътрудничеството придава правна определеност на новите отношения между ЕС и Великобритания в интерес на гражданите и бизнеса от двете страни на Ламанша. Ценим Великобритания като добър съсед, стар съюзник и важен партньор, заяви по този повод Съветът на ЕС, цитиран от ТАСС.

Откакто Лондон напусна единния пазар на ЕС в края на 2020 г., отношенията между Великобритания и общността бяха обтегнати заради разногласия по прилагането на споразуменията за Брекзит и доставките на ковид ваксини.

ЕС обвинява британската страна, че отстъпва от задълженията си за специални правила за Северна Ирландия като едностранно продължава гратисния период до пълното им прилагане.

Европейската комисия задейства съдебна процедура, а двете страни водят преговори за разрешаване на спора.

На 23 юни 2016 г. Великобритания гласува с мнозинство от 52 процента да напусне ЕС, припомня ДПА.

DirBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *