Копачите на криптовалути в Китай спряха работа и биткоинът потъна

Операторите за копаене на криптовалути, сред които Хоби Мол (Huobi Mall) и Би Ти Си.ТОП (BTC.TOP), спряха дейността си в Китай, след като Пекин умножи усилията си да репресира копаенето и търговията с биткойни, предизвиквайки силен спад на криптовалутата, предаде Ройтерс.

Комитет на Държавния съвет, ръководен от вицепремиера Лю Хъ, обяви репресиите в петък късно вечерта. За първи път Държавният съвет противодейства на добиване на виртуални валути, което представлява значителна по обем дейност в Китай, достигаща до 70 на сто от световното предлагане на криптовалути.

Биткойнът понесе силен удар след тези мерки на Пекин и в момента е изгубил близо 50 процента спрямо историческия си максимум от април. Вчера биткойнът спадна с до 17 на сто, след което намали загубите и се стабилизира в Азия.

Хоби Мол, който е част от търговията с криптовалути Хоби (Huobi), заяви в комюнике късно снощи, че всичките му дежурства са спрени.

„През това време се свързваме с доставчици на услуги в чужбина, за да открием пътя към износ на платформи за добив в бъдеще“, посочи Хоби Мол просредством официалната си общност в Телеграм (Telegram) и помоли клиентите си да не се безпокоят и да се успокоят.

Би Ти Си.ТОП – пул за копаене на криптовалути – също обяви спирането на дейностите си в Китай, позовавайки се на рискове, свързани с регламентите. Основателят му Цзян Чжоеж заяви в блог във Вейбо (Weibo), че в бъдеще Би Ти Си.ТОП ще извършва предимно дейности за копаене на криптовалути в Северна Америка.

„В дългосрочен план почти всички китайски устройства за копаене на криптовалути ще бъдат продадени в чужбина, тъй като китайските регулатори репресират вътрешното копаене“, уточнява той.

DirBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *