След отклонения самолет: Евролидерите обсъждат допълнителни санкции за Беларус

Остри реакции в Европа, след като редовен полет от Атина за Вилньос беше принудително отклонен и приземен в Минск. На борда му е бил беларуски опозиционен журналист, който е бил задържан, а останалите пътници по-късно са продължили към Литва. Сред пасажерите е имало и български гражданин. България определя случилото се като много сериозно нарушение на международните норми, това е отбелязано в съобщение на Министерство на външните работи. Случаят ще бъде обсъден от европейските лидери на извънредно заседание днес в Брюксел.

Самолетът, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, е отклонен на изток, малко преди да достигне границата на Литва. Властите в Беларус обясняват действията си със заплаха за сигурността на машината и изпращат Миг-29 да ескортира самолета до летището в Минск.

„Когато получихме информация за възможна бомбена заплаха срещу пътнически самолет в нашето въздушно пространство, противовъздушната защита беше приведена в повишена готовност. Това се прави, за да се оцени ситуацията и да се вземе правилното решение“, обясни генерал-майор Андрей Гюртсевич, първи зам.-командир на беларуските въздушни и военновъздушни сили.

На борда на самолета има 171 пасажери.

„Стояхме там осем часа без никаква информация какво се случва, само това, което успявахме да открием в интернет“, сподели един от тях.

След проверка не е установено нищо нередно и самолетът излита от беларуската столица към крайната си дестинация в 20.50 ч. местно време. Но без един пасажер – опозиционният журналист Роман Протасевич. На летището във Вилнюс негови поддръжници стояха в очакване на новини за него.

„Искаме да кажем на Лукашенко, че настояваме да ни върне Роман, защото това е ужасна ситуация, и Лукашенко прави по-лоши неща от Ким Чен Ун. Става дума за геноцид в Беларус“, коментира Татяна Сиваченко.

26-годишният блогър Роман Протасевич, който отразява протестите срещу президента Александър Лукашенко, е обвинен в Беларус за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че отговорните за отвличането на самолета трябва да бъдат санкционирани. Европейските лидери ще обсъдят на днешната си среща в Брюксел налагането на още санкции за Беларус.

„Има и други мерки, които биха могли да бъдат приложени срещу режима, включително признаването на беларуското въздушно пространство за небезопасно за граждански полети и лишаването на самолети на беларуските авиолинии от правото да кацат на летища в ЕС и НАТО“, каза президентът на Литва Гитанас Науседа.

Литовската прокуратура съобщи, че започва криминално разследване по обвинения за отвличане на самолет и третиране на хора в нарушение на международни договори.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *