Илон Мъск ще инвестира в ракети задвижвани от антиматерия

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск може би е насочил погледа си към ново високотехнологично ракетно гориво, базирано на антиматерията. В отговор на публикация в Twitter, разглеждаща перспективите за създаване на ракети, задвижвани с антиматерия, той е написал: „В крайна сметка, да“.

Най-популярният космически кораб на компанията – Starship – се захранва от метан. А ракетата Falcon 9 използва за работата си обработен керосин, известен като RP-1.

В научната фантастика антиматерията често се предлага като гориво или дори оръжие за футуристичните космически кораби. Тя представлява субстанция, съставена от античастици – антипротони, позитрони и антинеутрони. Физиците така и не са успявали да произведат много от тези античастици. Но мнозина вярват, че ако успеят, това наистина може да предизиква революция в областта на горивата.

През 2006 г. например, Американската космическа агенция НАСА изчисли, че само няколко милиграма антиматерия могат да изведат космически кораб чак до Марс. А наскоро някои физици предположиха, че задвижването чрез антиматерия може да бъде въведено на практика в рамките на десет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *