Срив в социалните мрежи: Какви ще бъдат последствията?

След 6 часовия Фейсбук-апокалипсис, социалната мрежа, Инстаграм и Уотсап вече работят. Няма информация за изтичане на данни на потребители.

В Конгреса беше изслушана бивша служителка на Фейсбук, която разкри вътрешна информация и обвини Зукърбърг и компанията, че поставят печалбата над сигурността.

Преди 24 часа тишината в онлайн пространството за мнозина беше оглушителна. Около 19.00 часа българско време – Фейсбук, Инстаграм, Уотсап се сринаха. Оказа се, че проблемът е не само глобален, но и продължителен.

Едва около шест часа по-късно чатът, снимките и постовете станаха възможни отново.

За този период, според сайта „Форчън“, Марк Зукърбърг е загубил около 6 милиарда долара. Така, вече се нарежда на пето място в списъка на милиардерите.

Това далеч не е първият срив на Фейсбук. Първото сериозно прекъсване е регистрирано през 2008 година и е продължило – забележете – около 24 часа. Като е засегнало 80 милиона потребители.

Зареждането на началните страници е било невъзможно заради техническа грешка. 11 години по-късно – през 2019 година, без Фейсбук вече остават два милиарда и 300 хиляди души, този път за близо 14 часа. Причината – промяна в конфигурирането на сървърите на социалната мрежа. Вчерашният срив е най-кратък – около 6 часа, но засегнатите вече са три и половина милиарда.

Какво обясниха от Фейсбук и какви бяха реакциите?

„Фейсбук, Инстаграм, Уотсап и Месинджър се връщат онлайн. Съжалявам за прекъсването днес – знам колко много разчитате на нашите услуги, за да бъдете в контакт хората, за които Ви е грижа“.

Така прозвуча извинението на Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, за почти шестчасовото прекъсване на социалната мрежа и свързаните с нея приложения. Технически проблем, който засегна не само услугите на платформата, но и вътрешната мрежа – като пароли за достъп и имейли на служители. Причината – промяна в настройки на рутерите на основната мрежа на Фейсбук – така звучи официалното обяснение на проблема.

„Ди Ен ЕС или системата за имена на домейни, е нещо като вашия телефонен указател. Системата „превежда“ тези имена на домейни, които са лесни за запомняне и записване в IP адреси, които се използват от компютрите. Това означава, вие изписвате „Фейсбук точка ком“, но не получавате правилния телефонен номер и затова не можете да влезете там“, каза Кандид Уест, специалист по киберзащита.

От срива на услугите за засегнати около 3,5 млрд. души по цял свят. И тук става дума не само за лично общуване. Много малки бизнеси използват единствено и само услугите на ФБ, за да стигат до клиентите си, така че потенциалните загуби за тях също не са малки.

Това не е първото прекъсване на социалната мрежа. Сега обаче поразява мащабът му. Според Даундекетър – приложение, което наблюдава подобни сривове, е регистрирало над 10 милиона и 600 хиляди сигнала за проблеми с Фейсбук, Инстаграм, Уотсап.

„Причината да говорим за случилото се е радикалният размер и монополът, с който Фейсбук и другите приложения, са оплели в пипалата си нашето, а и много други общества“, каза Джон Бамбенек, експерт IT сигурност.

Прекъсването на Фейсбук стана причина за множество забавни постове и коментари в Туитър и алтернативни платформи.

Според анализатори, непосредствената загуба за Зукърбърг е около 6 млрд. долара.

Пред Конгреса вече говори Франсис Хаугън, бивша служителка на компанията, която преди дни обвини Зукърбърг и компания в недалновидни практики и укриване на информация. Според нея бившите ѝ работодатели представляват „спешна заплаха“ за САЩ. Според Хаугън е необходима прозрачност и регулиране дейността на социалната мрежа.

Фейсбук отслабва демокрацията и вреди на децата. Трябва да действаме сега – са част от посланията на Франсис Хаугън.

Седмицата се очертава тежка за Марк Зукърбърг и за най-популярната социална мрежа – не само заради финансовите загуби. От години се настоява за нормативни регулации за компаниите като Фейсбук, и вероятно моментът наближава все повече. А сривът показа на мнозина колко пристрастени са към онлайн живота си и че понякога няма по-хубаво нещо от това да поговориш с някого – по телефон или… на живо.

Bnt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *