80 годишен е най-въарасният гласувал машинно, в София

80-годишен е най-възрастният гласувал машинно в секция в „Оборище“

Машинно гласуване или добре познатата бюлетина? Кое предпочитат българите?

Избирателите в София посрещат много добре възможността за машинно гласуване. В избирателна секция в „Оборище“ хората, които предпочитат да гласуват машинно, бяха почти 50%, като с течение на изборния ден този процент се увеличава.

Един от най-възрастните хора, които са дошли да гласуват машинно тук, е на 80 години.

Различни са причините за този избор, като се започне от възможността за опазване на тайната на вота, екологията, дигитализацията, всеки изтъква своя причина, както и любопитството да видят една нова технология, има я и възможността и опитът на хора, които са живели в чужбина.

Голям е интересът и на студентите да гласуват с машина – в блок 42 Б в Студентски град, където сутринта беше отчетен най-високият интерес на младите хора да упражнят своето право на вот по този начин, вместо да предпочетат добре познатата хартиена бюлетина. Различни са причините, които са ги накарали да изберат машинното гласуване.

За всяка една от машините има две карти, които се поставят, като те се редуват с всеки един избирател. За да няма злоупотреби, в тях не се записва никаква информация, а самата машина и резултатите в нея се записват на специална флашка и тя е затворена с пломба, като флашката е поставена възможно най във вътрешността, за да бъде защитена тайната на вота.

Вижте още по темата

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *