„Кабинет“ в историята: НС прие оттеглянето на Пламен Николов

След председателския съвет и при втори опит след липса на кворум, парламентът успя да гласува и прие оттеглянето на Пламен Николов за министър-председател. ГЕРБ предложи друго решение, което не беше подложено на гласуване. Това стана в отсъствието на групата на „Има такъв народ“.

Казусът от вчера да няма решение, с което парламентът да освободи номинирания за министър-председател от „Има такъв народ“, днес беше разрешен. В пленарна зала като първа точка влезе решение, в което беше записано, че Народното събрание констатира внесеното волеизявление от номинирания за министър-председател от „Има такъв народ“ за това, че се отказва по лични причини от този пост и с това НС решава, че първият мандат е неуспешно реализиран.

Предложеното решение, което да освободи номинирания за кандидат-премиер от „Има такъв народ“ от поста, според партията му, е ненужно и затова го бойкотираха с излизане от залата.

„След като тези дни говорихте за исторически шанс, сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно така, както винаги сте били, така че престанете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори. Затова сега ПГ на ИТН ще излезе от пленарната зала, за да не участва в този фарс и да ви остави заедно, каквото е вашето желание, и ще се върне веднага след като това приключи“, заяви Ивайло Вълчев, ПГ на ИТН.

Заедно с групата си от зала излезе и председателят на парламента Ива Митева. Въпреки отсъствието им, макар и кратък, дебат имаше. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ определиха като детинщина поведението на Митева, която тази сутрин била унищожила подписаното от нея вчера решение и днес предложила вариант без подпис.

„Автор на това съчинение е председателят на парламента, който трябва, според мен, да се държи като председател във всички случаи, а не като болонка на някой сценарист“, допълни Татяна Дончева – заместник-председател на НС от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Председателят на парламента призна, че се ядосала на отмятането на ГЕРБ-СДС от това решение и е смачкала подписаното от нея.

„Г-жа Дончева ме нарече болонка, болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер, така че не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя. Реших, че трябва да проявя характер, защото смятам, че след като колегата е оттеглил съгласието си, той има достойнство“, отбеляза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Дебатът продължи със спор дали не дописват конституцията. От „Демократична България“ и ГЕРБ -СДС призоваха да се спазва основният закон на страната. От ГЕРБ-СДС предложиха ново решение, в което да бъде записано, че номинираният „не е избран за премиер“.

„Всички ние имаме отговорност за състоянието на нашата държава. И всички ние следващите седмици и месеци трябва да направим възможното да осигурим добро управление на българските граждани – не лош политически театър, не изкривяване на конституционните процедури, така че да обслужат предварително зададен сценарий“, коментира Атанас Славов от ПГ на ДБ.

„С това решение ще създадем демон, от който съм сигурен ще се възползват вече не юридически, а политически всички кандидати за министър-председател оттук занапред, които виждайки, че няма да съберат необходимото мнозинство по лични причини, ще подават заявление, че не искат да бъдат гласувани в зала. Нека не допускаме това нещо“, добави Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ.

„Как бихте спрели, който и да е било кандидат за министър-председател да направи същото? Как? И верният отговор е – няма как. Да, съгласен съм проектът за решение не е перфектен, но правото е живо, то се променя, в конкретния случай ние го променяме, вие не можете да спрете никой никога да направи каквото реши“, каза Николай Хаджигенов от ПГ на ИБГНИ.

Последва гласуване. ГЕРБ-СДС не гласуваха. Липса на кворум предизвика председателски съвет, който да реши какво да прави. А номинираният беше объркан.

„Аз не знам, вече не знам, нямам представа след това гласуване премиер ли съм или не съм, питайте тях защо са направили така“, заяви Пламен Николов от ПГ на ИТН.

След съвета в зала ГЕРБ-СДС поискаха прегласуване и този път гласуваха.

„Ние много лесно в този момент може да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация и то не само вас, а цялата държава в криза, от която има много трудно излизане, в конституционна криза, от която да последва политическа. Ние няма да направим това“, каза още Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

С приетото днес решение депутатите позволиха на държавния глава Румен Радев да продължи конституционната процедура с връчването на втория проучвателен мандат.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *