Президентът Радев обяви служебния кабинет, вижте новите министри

Президентът Румен Радев подписа указа за служебен кабинет, който поема властта от правителството на Бойко Борисов.

Служебен министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на президента. Роденият в пловдивското село Поповица 61-годишен бригаден генерал беше служебен вицепремиер и министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Пълна изненада е Атанас Пеканов, който става вицепремиер по управление на европейските средства.

Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.

Вицепремиер и министър на вътрешните работи ще бъде Бойко Рашков – бивш директор на Националната следствена служба.

В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Правосъден министър ще бъде Янаки Стоилов от БСП, който получи разрешение от партията си да заеме поста.

Бившият депутат няколко мандата в момента преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Понастоящем е професор по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Роден е през 1968 г. в Поморие. Завършил е със златен медал Немска езикова гимназия в Бургас. Магистър по политология от МГИМО, Москва.

Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.

Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”.

Андрей Живков ще бъде служебен министър на енергетиката. Той е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно Средно Политехническо Училище „Кирил и Методий“ в град Кюстендил през 1989 г. Завършва висше образование в Техническия университет в София със специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ през 1996 г.

Здравното министерство се оглавява от д-р. Стойчо Кацаров, основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и негов председател.

Министерството на икономиката в служебното правителство се оглавява от 40-годишния пловдивчанин Кирил Петков, който е възпитаник на Харвард.

Като предприемач, развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма ПроВиотик притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за Макайн Груп, 6 милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.

През 2018, Кирил и неговия баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите.

Кадър на Харвард е и Асен Василев, който оглавява служебното министерство на финансите. Той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Асен Личев става служебен министър на околната среда и водите. Той е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво.

Външен министър ще е посланикът ни в Дания Светлан Стоев.

Роден е на 30.08.1960 г. в София. Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има магистърска степен. Допълнително е завършил Международни икономически отношения в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992 г.) и „Европейски институции и политики” в Дипломатическата академия „Густав Щреземан” в Бон (1998 г.).

Стела Балтова оглавява министерството на туризма. Тя беше служебен министър на туризма и в правителството на Огнян Герджиков.

Земеделското министерство в служебния кабинет се оглавява от пловдивчанина проф. Христо Бозуков. Той беше министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Гълъб Донев поема социалното министерство. Той беше министър на труда и социалната политика и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Министър на културата в служебния кабинет ще е проф. Велислав Минеков, който беше сред основните участници в уличните протести и един от Отровното трио. Той обаче не влезе в парламента и се разграничи от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Министерството на образованието и науката се поема от проф. Николай Денков. Той също заема поста министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Денков е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според класация на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-добрите учени в света. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения.

Георги Тодоров поема министерството а транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес. През годините е бил заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в три правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД и пр.

Служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството става арх. Виолета Комитова.

Тя е дългогодишен преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия,автор на разработки по урбанизъм, градоустройство и промишлена архитектура.

Андрей Кузманов ще бъде служебен министър на младежта и спорта

Той е бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Завършил е НСА.

Задълженията на служебния кабинет са да организира парламентарните избори на 11 юли

„Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи и е въпрос на баланс за намиране на най-добрия екип, който да се съчетае по оптимален начин, за да изпълни тази трудна задача“. Това заяви президентът Румен Радев преди дни в отговор на въпрос за готовността му за състава на бъдещия служебен кабинет.

MaricaBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *