Недостиг на персонал, заведенията в колапс

Собствениците на заведенията в Пловдив изпитват глад за качествена работна ръка. След месеците, в които бяха затворени, много от работещите сервитьори и бармани са се пренасочили към други дейности – например доставчици, мебелисти и куриери. 

Сервитьорките пък се надяват да работят на морето, където ще получават по- големи заплати, нищо че там работата е сезонна. 

Във времето на затворени врати, повечето от сервитьорите и барманите  в Пловдив са 
Сервитьорите са били в неплатена, получавали са помощи от държавата.

В рамките на града заплатата на една сервитьорка е 800 лв. плюс процент от оборота, при 8-часов работен ден. На морето пък заплатите пък са доста по-високи, което е и причина за сезонната миграция. 

Готвачите в Пловдив взимат заплати в интервала от 1000 до 1500 лв., работейки 2 на 2 дни. На морето обаче заплатата им стига до 3000 лв. на месец за 12-часов работен ден. Там обаче престоят им е свързан с квартири и недобри условия. 

Почти всеки ресторант с богато меню в града има минимум двама готвачи, като за тях се изисква опит и професионални умения топла и студена кухня. 

От изнесените данни от Бюрото по труда става ясно, че към момента се търсят 30 сервитьори и бармани, като се очаква търсенето да се увеличи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *