Откриха Епископската базилика на Филипопол

Откриха Епископската базилика на Филипопол

На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, президентът на фондацията „Америка за България“ Нанси Шилър и председателят на ОП „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, народните представители Дани Каназирева и Иван Тотев и голяма част от политическия елит на Пловдив.

„Днес сме тук в този прекрасен културен институт, в който хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици – гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна. Ние имаме щастието да присъстваме на възкръстването на Епископската базилика на Филипопол, за да можем да се докоснем отново до нейната красота и величие. Това ще бъде новият притегателен център на града ни. Искам да благодаря на фондация „Америка за България“ и специално на госпожа Нанси Шилър, за която проектът се превърна в лична кауза. Благодаря на всички археолози и реставратори, на Министерството на културата и бизнеса, за да може това страхотно бижу да стане факт“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Днес е много важен и специален ден. Искам да благодаря на фондацията Америка за България, Община Пловдив, Министерството на културата и всички, които направиха това да стане факт. Дълго години беше положен много труд, за да стигнем до този резултат. Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва деня за културните паметници. Заедно ще покажем каква страхотна култура и история има България. Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив“, заяви американският посланик Херо Мустафа.

За ме не е удоволствие да бъда тук днес на откриването на Базиликата. В продължение на седем години работихме ръка за ръка камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика. Без сътрудничеството с Община Пловдив тези мозайки, които се простират на 2000 кв. км. щяха да останат зад вековната пръст. Участието на Министерството на културата помогна от първите стъпки до неговото завършване. Посолството на САЩ също оказа сериозна подкрепа Базиликата да стане факт. Базиликата е забележителност, която ще остане и за бъдещите поколения. За първи път посетих мястото през 2015-а година и бяха запленена от мястото“, заяви президентът на фондацията „Америка за България“ Нанси Шилър.

В 11:00ч. кметът на Пловдив Здравко Димитров, посланикът на САЩ Херо Мустафа, президентът на фондацията „Америка за България“ Нанси Шилър и председателят на ОП „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев официално прерязаха лентата и откриха Епископската Базилика на Филипопол.

След това зам.-директорът на ОП „Старинен Пловдив“ и реставратора на мозайките на Базиликата Елена Кантарева проведе тур из Базиликата на Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Иван Тотев.

TrafficNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *