Разкриват нови COVID отделения в пловдивските болници

Разкриват нови COVID отделения в пловдивските болници, след като градът официално влезе в оранжевата зона с повече от 100 болни на 100 хиляди души. Двата блока на университетската болница вече са почти запълнени. От следващата седмица в града започват масирани проверки по заведения, културни институции и в обществения транспорт.

Болничните легла в Пловдивска област са 340. Една трета от тях са заети. По график ще бъдат разкрити и още, но първо в лечебните заведения, в които има интензивни сектори.

В най-голямото лечебно заведение – УМБАЛ „Свети Георги“, предстои да се разкрие още един трети блок в Инфекциозната клиника.

„Този нов блок ще има 32 легла, които постепенно ще започнем да запълваме, той е климатизиран, на практика условията са доста по-добри отколкото досега, има всички видове медицински газове и всичко останало“, заяви проф. Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Само 16 процента от активните случаи в Пловдивска област са хоспитализирани в момента. От следващата седмица в града започват засилени съвместни проверки на здравните инспектори, агенцията по храните и полицията.

„Маски, капацитет на обектите, дезинфекция, дистанция. Тези проверки ще ни дадат някаква база затова накъде вървят процесите по отношение на отговорността на гражданите за спазване на мерките, съответно, за да отложим рестрикциите“, допълни д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив.

„Аз призовавам жителите на Пловдивска област да се ваксинират, за да може по-лесно да изкарат болестта и да не се натоварва здравната система с престой в болница“, каза още областният управител Ангел Стоев.

В Пловдив и областта има възможност да бъдат разкрити общо 1400 легла.

Marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *