Пленумът на Висшия съдебен съвет откри и спря процедурата за избор на специалния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри и спря процедурата за избор на специалния прокурор, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници.
Съветът спря процедурата до произнасянето на Конституционния съд, който беше сезиран от президента Румен Радев за част от разпоредбите в НПК и ЗСВ, във връзка със създаването на новата фигура в прокуратурата.

Решението на Пленума е по предложение на Прокурорската колегия.

Държавният глава не оспори в КС всички изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се уреждат изборът, статутът, правомощията и дейността на новия прокурор, когото той нарича „особен“. Никоя от тях не се отнася до реда за избирането на новия прокурор, а са свързани с това, че актовете му са изключени от вътрешен контрол в прокуратурата, че той извършва разследването срещу главния прокурор, че делата срещу обвинител №1 се гледат в спецсъда, че отказите на новия прокурор да образува досъдебно производство се обжалват в съда.

Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност на текстове, свързани с прокурора, който може да разследва главния прокурор или негов заместник. Те дадоха знак, че няма да бавят делото.

Освен това допускането на делото за разглеждане означава, че Висшият съдебен съвет (ВСС) вече трябва да вземе решение дали ще открие процедурата по избор на новия прокурор или не. От една страна, по закон съветът трябва до 25 май да избере първия разследващ главния прокурор. От друга – Административнопроцесуалният кодекс задължава ВСС да спре производството, когато КС съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

DirBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *