Ограниченията заради Ковид-19 отпадат поетапно

Ограниченията заради Ковид-19 отпадат поетапно. От понеделник (12 април) заведенията, които досега можеха да настаняват клиенти само на открито, ще посрещат посетители и на закрито. От същата дата ще може да се провеждат концерти, фестивали и събори.

От 16 април пък ще е разрешено да работят всички магазини в моловете (досега бяха изредени като изключения от забраните редица, преценени за нужди от първа необходимост), както и заведенията в тях. От същата дата ще работят и игралните зали и казината. На нощните заведения пък ще е разрешено да работят от 29 април.

Това гласят окончателните промени в противоепидемичните мерки в заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Така на практика почти всички ограничения срещу разпространението на COVID-19 ще отпадат скоро, въпреки че по-рано в четвъртък Ангелов и останалите контролиращи епидемията определиха тенденциите на спад при заразените като „изключително крехки“.

По-рано през деня Ангелов анонсира единствено присъственото обучение на малките и някои от големите ученици, както и възобновяването на работата на големите нехранителни магазини. Запитан от „Дневник“ дали да се очакват още облекчения във вечерната заповед, министърът на здравеопазването отговори: „Това са мерките, които в момента вървим да разхлабваме. До края на деня продължават всички разговори с експертите.“
В образованието

В заповедта се запазва обявеното по-рано, че от понеделник (12 април) се възстановява частично присъственото обучение. В клас ще се върнат учениците от предучилищните групи, от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и десети клас. От 26 април на присъствено обучение ще бъдат вече пети, девети и дванайсети клас.

Разрешени ще са и индивидуалните консултации, занимания, изпити, както и олимпиадите, които не могат да се провеждат онлайн. Останалите групови занимания продължават да са забранени с изключение на тези за учениците от първи до четвърти клас.

На детските центрове и клубове не е разрешено да работят. Спортните тренировки и състезания продължават да са забранени за хората под 18-годишна възраст, освен ако не са картотекирани спортисти към федерация.

В университетите се възстановяват присъствените практически занятия, както и изпитите, но трябва да е зает до 30% от капацитета на помещението. Лекциите обаче трябва да продължат да се провеждат онлайн.

В заведенията

От 1 април на заведенията, които имат площи на открито – като тераси и градини – е разрешено да работят, но от 12 април кръгът на разхлабването на ограниченията се разширява. Вече ще могат да работят и частите на закрито. Изискването е да се използва 50% от капацитета им, да работят от 6 до 23 часа и персоналът да носи маски. Не се споменава изискване за отстояния от 1.5 метра между масите, нито за ограничен брой хора на маса.

От 29 април ще работят и нощните заведения, като управата им трябва да допуска половината хора от възможния капацитет на помещението. Персоналът трябва да носи маски. Преди нощните заведения, още на 15 април ще са отворили игралните зали и казината, като те също трябва да работят на половината си капацитет, както посетителите, така и персоналът трябва да носят маски.

В магазините

Видно още от предишната заповед на министъра на здравеопазването, след 11 април ще могат да работят големите нехранителни магазини, като дотогава изискването при тях е да продължават да предлагат стоката си само на открити площи.

От 16 април отварят всички магазини в моловете и търговските центрове, както и заведенията в тях (за там важат същите изисквания, както за заведенията извън моловете и търговските центрове). И досега голяма част от магазините работеха, защото кръгът на стоки и услуги от първа необходимост беше много широк – от хранителни магазини, банки, аптеки, офиси на мобилни оператори до услуги по химическо чистене и автомивки и автосервизи.

Оставащи в сила забрани и ограничения

Свижданията в болниците продължават да са забранени.

Продължава да не е разрешено провеждането на конференции, семинари, конгреси, тимбилдинги, изложения, конкурси. Единственото изключение, което и досега важеше, е за конкурсите за работа. В помещенията, където се провеждат, трябва да е зает капацитет до 30% от възможния.

Работодателите, на които е възможно, трябва да продължават да осигуряват дистанционна работа на поне 50% от служителите си.

Забранено е да се организират от туроператори групови туристически пътувания в страната и чужбина.

В магазините трябва управителите да създадат организация, така че да не допускат струпвания. На пазарите движението трябва да продължава да бъде еднопосочно и всички трябва да носят маски. Остава т.нар. зелен коридор за пазаруване на възрастни над 65 години. От 8.30 до 10.30 в би следвало в магазините за хранителни стоки да влизат само те.

DnevnikBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *