Болниците в Пловдив пълни със заразени! Леглата са на изчерпване

Третата вълна на COVID-19 пълни болниците в Пловдив и областта. За разлика от София обаче, където шефове на лечебни заведения алармираха, че са на предела на възможностите си, в Пловдив положението все още е под контрол.

Всички болници в областта вече са увеличили броя на леглата за лечение на коронавирус и по този начин са върнати бройките от ноември. Тогава областта разполагаше със 1159 легла за терапевтично лечение и 103 интензивни.

„Базираме се на опита, който имаме от края на миналата година. Направили сме организация. Все още има свободни легла в База 1, където се хоспитализират болните”, съобщи шефът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги” доц. Олиана Бойкинова. В момента в лечебното заведение са настанени 130 пациенти с коронавирус. Според доц. Бойкинова, се наблюдава подмладяване на пациентите. Приемат се и деца. Има много тежкоболни. На този етап обаче положението е под контрол.

 „В момента разполагаме с 86 легла за пациенти с COVID-19. От тях 47 са заети. Шестима са пациентите ни на интензивно лечение. Третата вълна в държавата явно е малко по-сериозна, отколкото в Пловдив и областта. И при нас се усеща, но е малко по-плавно. Дано да се задържи така”, коментира и директорът на УМБАЛ „Каспела” проф. Илиян Дойков.

Според него категорично се наблюдава подмладяване на пациентите с COVID-19. Новият британски вариант обаче не дава по-тежка картина.  

Подобни са и наблюденията и на управителят на МБАЛ „Св. Мина” проф. Петър Петров. От днес там се разкриват 30 нови легла, с което общият им брой става 60. „Пациентите ни са среднотежки. С новите легла ще имаме добра възможност за прием”, посочи проф. Петров.

Прогнозите на здравните власти са, че пикът у нас предстои. „Следващите 2-3 седмици ни очаква решаващият, последен щурм срещу вируса. Ще достигнем върховни стойности и после ще започне спад”, коментира вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *