С шествие и тържествена литургия Пловдив отбелязва 24-ти май

Честванията за 24-ти май в Пловдив започнаха с тържествена литургия в храма „Св. Св. Кирил и Методий“. По традиция шествието тръгна от Хуманитарната гимназия.

В Пловдив днес се отбелязват и 170 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий, състояло се в тукашното епархийско училище – първото в света училище, което носи името на светите братя.

Шествието традиционно тръгна оттам и премине през главната улица. Присъстваха предимно учители, нямаше ученици. Шествието завърши на така известните стълби на Каменица с изпълнението на празнични песни.

в тържествената част участваха зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, зам.-кметът по образованието на Пловдив Стефан Стоянов, началникът на регионалното управление на образованието Иванка Киркова и негово Преосвещенство епископ Арсений, който отслужи тържествен молебен.

Друга част от честванията ще бъде откриването на паметника на проф. Кирил Дженев, известният български хореограф и основател на фолклорен ансамбъл „Тракия“, след това празнична програма ще има и на площад Стамболов.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *