Отнемането на шофьорски книжки – нарушение на гражданските права или заплаха за пътната безопасност

Отнемането на шофьорска книжка и спирането на автомобила от движение нарушават правата на гражданите – това реши Конституционният съд, след като омбудсманът атакува текстовете в закона.

“Ние – експертите, и браншът оценяваме това решение като стъпка назад в пътната безопасност, защото подходът “безопасна система” изисква да създаваме инфраструктура, която да предвижда човешката грешка. Много голяма част от този похват е, когато водачът е допуснал грешка, да бъде наказан, така че да си вземе поука и да не я допуска отново. Идеята не е да глобим шофьора по принцип, а глобявайки го, да му покажем, че е допуснал грешка, която не би следвало в бъдеще да повтаря”, каза в студиото на “Денят започва” Диана Русинова от Европейския институт за пътна безопасност.

Според нея с отмяната на тези законови текстове се е получило “едно силно десинхронизиране между изпълнителната, законодателната и съдебната система”.

“За това ще платим ние – гражданите, и това в никакъв случай не е в полза на пътната безопасност”, категорична беше тя.

Адвокат Христо Копаранов реагира, че въпросните текстовете не са отменени, а са обявени за противоконституционни.

“Конституционният съд е преценил с доста подробни мотиви, че по този начин се ограничават права – правото на свободно придвижване, на собственост, за да се постигне цел, която е различна от посочена в Закона за пътна безопасност – целта е повишаване на събираемостта, защото държавата в лицето на НАП по една или друга причина не успява да събира глобите”, обясни той.

По думите му чрез тези текстове се прави опит да се компенсира дефицит в дейността на Приходната агенция.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *