При кого ще отидат Оскарите тази година?

При кого ще отидат Оскарите тази година? Всяка година милиони хора се вълнуват къде ще отиде скъпоценната филмова статуетка. Малцина обаче знаят, че Оскарите са събитие с предизвестен край, където рядко се случват изненади. Причината е, че преди тържествената вечер тази неделя има цяла поредица от филмови награди, а членовете на Академията гласуват както за наградите на отделните гилдии, така и на други престижни церемонии. Ето какво показват гласовете им до момента:

Актьор в главна роля – Чадуик Боузман, „Ma Rainey’s Black Bottom“

Покойният актьор взе десетки награди до момента и изглежда като категоричен фаворит. Единственото отличие, което му се изплъзна, бе на британските филмови награди. БАФТА-та отиде при местния любимец сър Антъни Хопкинс.

Актриса в главна роля – Кери Мълиган или Вайола Дейвис или Франсис Макдорманд

Това е единствената категория, където няма изявен фаворит. Трите актриси си разделиха наградите до момента. Кери Мълиган взе наградата на критиката, а Вайола Дейвис взе наградата на гилдията на актьорите, за която се смята че има голяма тежест при Оскарите. За капак тук е и Франсис Макдорманд, която грабна БАФТА и е известна любимка на американската филмова академия.

Актьор в поддържаща роля – Даниел Калуя, „Judas and the Black Messiah“

Отново сигурна победа за тъмнокож актьор. Даниел Калуя обра всички награди този сезон и няма да има никаква логика да не спечели само Оскара. Това е втора номинация на Калуя за престижното отличие, след като през 2018 г. бе номиниран за хорър филма „Бягай!“.

Актриса в поддържаща роля – Юн Юх-джунг, „Минари“

Това е българската категория тази година и всички стискаме палци на Мария Бакалова. Тя има своите шансове, след като спечели наградата на критиката. Корейката Юн Юх-джунг обаче взе всички останали отличия този сезон, включително наградата на гилдията на актьорите.

Пълнометражен анимационен филм – „За душата“

Отново една изключително сигурна категория. За пореден път наградата отива при колаборация на „Пиксар“ и „Дисни“. Освен плеядата от награди този сезон, „За душата“ спечели и най-престижното отличие за анимация – наградите „Ани“.

Международен филм – „Още по едно“

Страхотният датски филм донесе номинация на режисьора си Томас Винтерберг в престижната режисьорска категория. „Още по едно“ спечели БАФТА и се провали само на Глобусите, където за първи път наградата за „чуждоезичен“ филм отиде при американска продукция (с корейски ансамбъл) – „Минари“.

Най-добър режисьор – Клоуи Джао, „Земя на номади“

Продължаваме с азиатската следа тази година. Китайската режисьорска на „Земя на номади“ е сигурен победител в тази категория. Тя вече спечели престижната награда на гилдията на режисьорите, която добави към БАФТА, Златен Глобус и много други.

Най-добър филм – „Земя на номади“

Очаква се това да бъде вечерта на Клоуи Джао, която има цели четири номинации, сред които и за най-добър филм. „Земя на номади“ има шест номинации, като вече премина победоносно през всички фестивали. Много е вероятно Джао да прибере и наградата за „най-добър адаптиран сценарий“.

След развръзката на церемонията вижте най-интерсното в „Оскарите: надежди и победи“. Мария Бакалова на церемонията, какво се случи в и извън кадър, как реагираха звездите на киното и какво видяха професионалистите – в студиото ще бъдат актрисата Елена Петрова, режисьорът Ивайло Пенчев и кинокритикът Димитър Дринов.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *