Кой ще строи луксозен космически хотел в орбита за 400 души

Според ЕКА, изграждането на космически хотел е „научна фантастика“

Проектът за изграждане в околоземна орбита на космическа станция, която да действа като хотел, напомня на научна фантастика и едва ли ще бъде осъществена в скоро време, каза в интервю за ТАСС генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер.

„Определено може да се каже, че става дума за проект, разчетен в доста далечна перспектива. Нещо от порядъка на научната фантастика. В ЕКА нямаме такива планове, но зная, че има хора, които обмислят подобни действия, водени от комерсиални съображения. Всичко това е много интересно, но към днешния ден не е част от програмата на нашата агенция“, каза той.

Австриецът, който от 1 март тази година встъпи в длъжност като генерален директор на ЕКА, смята за нужно да се търси по-голяма възвращаемост от усвояването на космоса. Според Ашбахер една от перспективните възможности са полетите с космически туристи. Той подкрепя идеята за увеличаване на броя на търговските инициативи в космоса и на Международната космическа станция (МКС).

По-рано американската компания „Орбитал асембли корпорейшън“ обяви планове за изграждане в орбитата на Земята на станция „Вояджър“ с изкуствена система за гравитация. Идеята е станцията с капацитет за около 400 души да може да действа като луксозен хотел с ресторанти, киносалони, спортни зали и басейн. От компанията възнамеряват да пристъпят към реализиране на проекта през 2025 г. и да го пуснат в експлоатация през 2027 г.

Полетът на Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. е източник на вдъхновение за Европейската космическа агенция, каза още Ашбахер.

„Това е много важна година. Използвам случая да поздравя Русия за 60-ата годишнина от първия полет на човек в космоса – на Юрий Гагарин. Разбира се, че тази годишнина е важна и за нас като агенция, защото ние се вдъхновяваме от това събитие“, отбеляза той.

ДирБГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *