Как посрещнаха Лазаровден в Лилково? СНИМКИ (ВИДЕО)

Лазарки гостуваха в домовете на жители на Лилково. Облечени в цветни народни носии, те представиха старинния момински обичай „Лазаруване“- предвестник на приближаващия Великден. Те пяха песни, наричаха за здраве и благополучие. А след това на мегдана се изви кръшно хоро. И така лазарките изпълниха Лилково с празнично пролетно настроение. Организатор бе местното читалище.

Както традицията повелява, домакините изпращаха всяка лазарка с подарък, като даряваха яйца и лакомства. В някои къщи се бяха подготвили и с питка.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На този ден се изпълнява обичаят лазаруване.

Лазарка трябва да стане всяка девойка – не е ли лазарувала поне веднъж, не може да се омъжи. Задължителна норма за всички подрастващи девойки, лазаруването отбелязва преломния момент, в който момичето става мома, която може да бъде сгодявана. Обичаят е от така наречените предбрачни ритуали, чрез които общността символично приема вече порасналата девойка и я подкрепя в желанието й да се задоми и да създаде собствено семейство.

След като обиколят селото, лазарките отиват на реката и пускат венчетата си от върба във водата. На която венчето излезе най-отпред, тя ще се омъжи първа.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение, както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: СНЦ Заедно за Лилково

в. Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *