Ремонта на пътя до Лилково в застой, проблеми с Горското

Местните хора се чудят защо изпълнителят „Европейски пътища“ вдигна техниката и прибра работниците, след като за обекта са осигурени пари  

Жители на Лилково алармираха, че работата по ремонтирането на пътя за селото е спряла. От 10 дни работниците ги няма. Изпълнителят „Европейски пътища“ АД вдигна техниката, като остави на място само един фургон, разказа Димитър Балев, председател на Сдружението „Заедно за Лилково“. 

„За един месец от фирмата копнаха тук-там. Вместо да укрепят двете срутища, ги запълниха с чакъл и пръст“, разказа Балев. И допусна, че ако работата върви с това темпо, едва ли дълго чаканият от лилковци ремонт на пътя до родопското селце ще се случи в обещания 4-месечен срок.   

Деветкилометровата отсечка до село Лилково отдавна е непроходима с нормален автомобил. След дъждовете и снеговете тази година част от пътя пропадна на две места. Мостът в посока Лилково и Брезовица е в критично състояние, със зейнали 50-сантиметрови дупки и отнесена от водата настилка. Трасето е в такова състояние повече от 20 години. По него линейка не може да мине, а доставката на храна и стоки от първа необходимост става само с високопроходими коли.  

Заради окаяното състояние на пътя жителите на Лилково и съседните села заплашиха с протест. Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с призив да им помогне.

Реакцията не закъсня.  

В края на януари стана ясно, че са осигурени средства за реконструкция на пътя до с. Лилково, в участъка от републиканската пътна мрежа, който е след разклона за с. Бойково до Брезовица. Новината дойде след проведен разговор на областния управител Дани Каназирева със  зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков и  председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. 

Тогава стана ясно, че ще бъдат изцяло ремонтирани 9 км, където в момента липсва асфалтова настилка. Предвижда се възстановяване на трошено-каменната настилка, полагане на асфалт, възстановяване на канавки и водостоци и ако се налага, ще бъдат направени подпорни стени. 

Областният управител увери тогава присъстващите от засегнатите села, че в момента, в който метеорологичните условия позволят, реконструкцията на пътя ще започне.

И тя започна, макар и за малко. 

На инспекция на място през февруари дойде премиерът Борисов, който остана доволен, след като свари на място багери и строители на фирмата да работят.  Даже се щракна до табелата за с. Бойково и пусна снимката във Фейсбук. 

Преди 10 дни обаче фирмата вдигна работниците и техниката и ремонтът спря, разказват лилковци. 

ПОЗИЦИЯ 

„Европейски пътища“ АД: Изготвят се съгласувателни процедури

Работата по пътя за Лилково не е спряла, изчиства се проектирането. Изготвят се и съгласувателни процедури с Горското, обясни Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на „Европейски пътища“ АД. Междувременно стана ясно, че фирмата е била спряна от Горското, тъй като част от пътя бил горски фонд. Попиванова обеща, че до седмица-две работата там ще продължи.

Източник: в. Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *