Силистра и София наближават критичния праг от 1000 заболели

Силистра и София вече са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19, сочат данните на единната информационна система. Към днешна дата заболеваемостта там – измерена в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни, вече е съответно 914 и 913 души. Съвсем близо до тях е Бургас със 891 инфектирани на 100 хил.

Така трите области бавно се приближават до наричаната от здравните власти „черна зона“, до която области България са стигали само веднъж – по време на пика на коронавируса в края на миналата година. В столицата заболеваемост от 1160 на 100 хил. души беше отчетена на 15 ноември, като тогава още тежка беше ситуацията в Кюстендил и Габрово.

Други девет области са със заболеваемост между 600 и 800 на 100 хил. за последните две седмици – Враца, Плевен, София област, Кюстендил, Перник, Варна, Шумен, Смолян, Ямбол. Към 23 март дори Търговище – областта, където в продължение на седмици беше по официални данни заболеваемостта беше в пъти по-малка от останалите, вече има средно 181 заразени за две седмици.

Седмичният анализ на здравните власти, публикуван днес, сочи, че от края на миналата седмица вече цяла България е в т.нар. „червена зона“ на заболеваемост от над 120 на 100 хил. души. Близо до този праг обаче са единствено Търговище и Кърджали, в останалите области заразените са значително повече. Данните от седмичния анализ за ситуацията в страната към 21 март могат да се видят в графиката като от календара се избере 21 март. Данни за всяка област се показват при посочването й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *