Белащица пак на тръни: „Европейски пътища“ спечелиха делото за кариерата

Магистратите от ВАС отмениха акта на министъра на енергетиката, с който бе спряна дейността на кариерата на „Европейски пътища“ АД над Белащица. Кариерата е спряна без основание, става ясно от съдебното решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както „Марица“ писа магистратите от ВАС отмениха акта по същия начин и за другата кариера – на „Холсим кариерни материали Пловдив“, но техният договор изтече в началото на тази година. От делото става ясно, че договорът с „Европейски пътища“ е сключен на 4 септември 2008 г., което означава, че би трябвало да приключи през 2023 г. И тъй като до края на договора има още време, то това би означавало, че кариерата може да започне да работи отново.

Двете кариери бяха спрени с акт на Министреството на енергетиката на 27 февруари 2020 г., след като на място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. В случая на „Европейски пътища“ актът е мотивиран с 2 наказателни постановления на РИОСВ за нарушения на екологичното законодателдство. И двете наказателни постановления обаче са били отменени, при това, преди издаването на акта за прекратяването на дейността на кариерата. На това основание Административният съд в Пловдив, а след това и ВАС отменят акта за спирането на кариерата.

Междувременно от „Европейски пътища“ АД поискаха договорът им да бъде удължен. Това стана ясно преди дни след официална кореспонденция с Министерството на енергетиката, при която община „Родопи” поиска информация за удължавене срока на концесии за добив на подземни богатства на територията на цялата община.

В отговор енергийното министерство уведомява, че „Европейски пътища“ АД са заявили желание за удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в землището на село Белащица, участък „Юг”.

Общинското ръководство на „Родопи” изрази своето категорично становище против инвестиционното предложение на фирмата за удължаване срока на концесията. това стана с писмо до МРРБ,МОСВ и РИОСВ.

Като основен мотив в позицията си Общината изтъкна факта, че бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив и в център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм. Заради географското си положение община „Родопи” притежава редица туристически ресурси, които дават възможност за развитие на различни видове туризъм и привличане на инвестиции, казаха тогава от общината.

MaricaBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *