Златен парк до Луковит ни води в света на хобитите

Този Златен парк само за секунди ще ви пренесе в света на прочутия испански архитект Антони Гауди. Но всичко това не е в Барселона, а точно на изхода на град Луковит в посока София.

Входът му е „маркиран“ с клон от дърво, стъпило на старо колело от желязо – вместо бариера. След това се потапяте в един невероятен свят на каменни гъби, прекрасни бели и розови водни лилии, лехи с формата на сърце и дори изкуствено езеро, в което се вижда малка къщичка… за патици. Обстановка, която вече сме виждали във филмовата трилогия „Хобит“.

Всъщност паркът е разположен на брега на река Златна Панега (откъдето идва и името му), в местността Синдиката в Луковит. А зад този причудлив проект стоят трудът и въображението на един българин.

В Луковит всички го знаят като Андриан Йорданов-Ачо – той е пещерняк, бизнесмен и запален родолюбец. Израснал в този край, от години се е заел с неговото възраждане като духовен център. Затова започва да строи своите невероятни каменни къщи. Първата я започва през 2006 г. и я прави като заслон в гората. В нея могат да отседнат и ловджии, и туристи. После около нея оформя две езера и засажда водни лилии в тях. Днес каменните къщи се множат: едната е в местността Синдиката в Луковит, други три има в село Карлуково – едната е малка, намира се пред пещерата Проходна и служи за Информационен център. Ала черешката на тортата е къщата от камък и дърво, до която се стига по мост от каменни цветя.

Най-впечатляваща обаче е малката постройка, която буквално е кацнала в язовир Луковит. Всеки може да стигне до нея с лодка по реката. Когато влезете вътре, ще откриете, че към самата къщичка има прикачен мотор и тя буквално може да плава във водата.

С помощта на доброволци Ачо е възстановил скалния манастир „Св. Никола“ (Глигора), както и пътя до него. С вдъхновение и всеотдайност той сбъдва мечтата си да създава стойностни неща, които да се вписват в природата и да радват хората.

Връзката му с природата идва от пещерите.

От 1980 г. Андриан Йорданов-Ачо се занимавам с пещерно дело. Още като ученик участва в проучванията на пещерата Темна дупка, която е била обитавана от древността.

Marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *