Откриваме летния сезон от днес – има ли туристи по Черноморието

От днес България официално открива летния туристически сезон. Заради пандемията обаче в сила са строги противоепидемични мерки. Условието за влизане на туристи е да представят отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване или сертификат за ваксинация.

Не повече от 10 хотела в Слънчев бряг се готвят да отворят за началото на сезона, а първият чартър с туристи за Южното Черноморие ще кацне в средата на май.

В най-големия летен курорт у нас – Слънчев бряг по нищо не личи, че сезонът е открит.

Аз имам 9-10 туристи за празника, при положение, че съм имал по 500-600. В момента едно тричленно семейство, румънско, да дойде тук с PCR на идване, с PCR на отиване, ще плати повече за PCR-и, отколкото за почивката си, казва Румен Мончев, хотелиер.

Според бранша мерките, при които туристите ще могат да влизат у нас, са закъснели и затова в момента няма чужденци. Забавили сме се и с ваксинацията на работещите в туризма.

Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинира, допълва Мончев.

Това лято ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа.

Получи се ясна и точна информация и индикация, че английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни, казва Иван Кирязов, туроператор.

Предварителни резервации има, но не е сигурно дали туристите ще дойдат.

Тези резервации не са потвърдени. Едно е да го получиш по имейл, друго е някой да ти потвърди в парично измерение, казва Евелина Пулева, туроператор и член на УС на БРТК.

И това лято ще се разчита основно на българските туристи.

Мисля, че хората предпочитат къмпинг туризма, защото е по-безопасно, самостоятелни са. Определено има доста засилен интерес, както през миналия сезон, казва Елена Пинелова, управител на къмпинг.

Според бранша за реален летен туристически сезон може да се говори едва след 15 юни.

Очаква се това лято да отворят повече хотели в сравнение с миналата година. Според браншна, ако за втора година не отворят, ще се стигне до фалит.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *